Земеделци излизат утре отново на протест. В 10:00 часа те ще блокират движението на кръговото кръстовище на Дунав мост, като продължават да настояват за спиране на действието на регламента на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Към русенските фермери ще се присъединят колеги от 12 области в страната.

"Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи.“, каза Милен Коев - председател на регионалния фермерски съюз “Дунавско зърно", съобщават от Darik. 

Той поясни, че протеста е международен, като от другата страна на моста ще протестират и румънски земеделци. Този път ще бъдат блокирани само основните пунктове през, които се внася украинското зърно - в Русе и Кардам.

“Очакваме много машини и хора понеже ще бъдем хора от 12 регионални съюза от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Прсвим планове с румънците дали бихме могли да се срещнем в една от двете страни. Протеста е обявен от 10:00 до 16:00 часа, но ние нямаме намерение да пречим на хората, затова едва ли ще продължи повече от 2-3 часа. Но през това време движението в района ще е затруднено, а после ще е необходимо време и за да се отпуши района", поясни Коев.

Протестът утре ще бъде подкрепен от пчелари от Русе и Попово, съобщи за Дарик радио председателят на дружество "Пчелари Русе" Иван Хаджикънев. В знак на несъгласие. "Случващото се в момента засяга всички в сектора, затова излизаме и ние", каза Хаджикънев, като обяви, че в знак на несъгласие със сегашната европейска политика те ще запалят кошери.