Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) преведе 175 626 718 млн. лева на 34 873 земеделски стопани с приключили административни и проверки на място по схемата за държавна помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" през 2023 г., съобщиха от ДФЗ.

Припомняме, че приемът на заявления за подпомагане беше от 3 април до 13 април 2023 г., в периода бяха приети 36 255 заявления. Ставките по които е извършвана оторизацията на помощта, са определени в Указанията за прилагане на държавната помощ, които са публикувани на сайта на ДФЗ.

Бюджетът по помощта е в размер на 213 млн. лв., който се разпределя в следните направления:

- Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 102 млн. лв.;

- Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 млн. лв.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 975,50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти. При определянето му се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил по същата схема през 2022 г.

Остатъкът от ресурса ще бъде изплатен след приключване на обработката на приетите заявления за подпомагане от обявения допълнителен прием в периода 15-19.05.2023 г.