Започнал съм устойчиво да работя в посока за детската болница. Абсолютно съм мотивиран да раздвижа този проект и да го доведа до първа копка. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

"В квартал "Горна Баня" има място, което е установено, има разписан проект, терен, трябва да се разрушат сгради, има спечелена обществена поръчка за това. Следващата стъпка ще бъде конкурс за архитектурен проект и изграждането на самата болница“, каза той.

Той подчерта, че Европейската банка за развитие ще направи техническо задание за този проект. "Банката се ангажира с това да помогне тази болница да тръгне. Вероятно със заем, тъй като ние още не знаем колко ще ни струва тази болница. Дружеството, което трябва да изпълнява болницата е с капитал малко по-малко от 100 млн. лева и тези пари няма да стигнат за целия проект, който се предвижда“, обясни Хинков пред бТВ.

"Трябва до края на годината да започне разрушаването на сградите. Паралелно с това да се направи и заданието към банката да ни направи остойностяване. Тя ще бъде държавна болница. Това е национален проект ще се финансира с държавни средства и вероятно ще се стигне до заем от Европейската банка“, допълни Хинков.