Засилването на оперативното сътрудничество между България и Европол за противодействие на този вид престъпна дейност в ЕС бе поставено в центъра на разговорите, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разговаря днес с ръководителя на Европейския център за борба с контрабандата на мигранти в Европол Северин Стопа. Посещението е в продължение на проведената среща на министър Демерджиев с изпълнителния директор на Европол Катрин Де Бол по време на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи“ на 9 март.

В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за засилване на оперативното сътрудничество между България и Европол за противодействие на контрабандата на мигранти в ЕС. По време на разговора бе обсъдено в бъдещите дейности да бъдат привлечени максимален брой държави-членки на ЕС, както и трети страни по миграционния маршрут, така че да се осигури съвместен и ефективен отговор на заплахите от престъпните мрежи на контрабандистите.

По време на посещението си в България Северин Стопа проведе срещи с главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, както и с директорите на главните дирекции "Национална полиция“, "Борба с организираната престъпност“ и "Гранична полиция“.