Тържествена заря-проверка в почит на паметта на великия поет и революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България се провежда във Враца, предаде репортер на "Фокус".

Това е и кулминацията на Ботевите дни в града.

"Утре траурните сирени ще събудат в сърцата ни трепет, гордост, страхопочитание и спомен за хора и събития, на които не сме съвременници, но които са изградили нашата национална идентичност и нашето самочувствие", каза в приветственото си слово Росен Желязков, председател на 49-тото НС. 

"Въпросът е какъв е нашият дълг. Отговор на този въпрос дава в своето есе едно момиче на 15 години, което точно е написало това. Това е Мария Добрева, която пише молитва за забравения дълг и задава въпросите как се брани свободата", посочи Желязков.

"В наши дни тя не се брани с кръв, тя се брани с достойни дела", каза още председателят на парламента.

"Нека да бъдем достойни за делата на Ботев и на нашите герои, които ни правят горди и да бъдем достойни българи", призова Росен Желязков.

"Изходът от сегашната ситуация не са избори, а изводи, които вески от нас може да направи, за да разбере какво е сторил той. Когато всеки си отговори на този въпрос ще бъдем много по-мъдри и ще може да правим компромис в името на нашите деца". Това пък каза кметът на Враца Калин Каменов.