Министър Крум Зарков подчерта пред госта си отличните отношения между двете страни и изрази увереност, че България и САЩ ще продължат традиционно добрия диалог и сътрудничеството във взаимен интерес, съобщиха от Министерството.

Основни акценти в разговора бяха подготвените от Министерството на правосъдието и внесени от правителството в 49-я Парламент законопроекти. Бе подчертано, че от приемането им в огромна степен зависи изпълнението на ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост, и приемането на България в Шенген, включително проектът, регламентиращ механизъм за разследване на главния прокурор. Друг особено важен момент е реформата в КПКОНПИ, процес, който също очаква своето развитие в настоящия парламент.

Бе отбелязано, че Министерството на правосъдието е изработило и промени в НК, с които се предлага създаването на условия за онлайн пиратство да стане престъпление. С изготвения от широка експертна група законопроект, под ръководството на заместник-министър Мария Павлова, се отговаря на отправените към държавата ни критики по Раздел "Специален 301“ от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството.

Текстовете бяха внесени за разглеждане в Народното събрание на 24 април т.г., след като Министерският съвет ги одобри.

Министър Зарков отбеляза още голямото значение, което правителството отдава на участието на страната ни в Срещата на върха за демокрация, както и организираната от България регионална конференция на тема "Антикорупция и националната сигурност“.