Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще е за медиите, заяви министър Крум Зарков на форум, организиран от Съюза на журналистите в България (СБЖ). Темата бе "Европейският законодателен акт за свободата на медиите“ – бъдещ регламент, който се очаква да стане факт до края на годината, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

"На препоръката за медиите страната ни винаги отговаря – ще я изпълним чрез европейския акт, т.е. ще чакаме да ни кажете какво да правим. Това не е достатъчно – не трябва да чакаме, а да имаме роля, да участваме в дебата сега, за да се възползваме от резултатите утре“, подчерта министърът. И добави – европейският акт за свободата на медиите е безпрецедентен и след окончателното му одобрение ще е част от европейското, съответно българското право.

Темата за свободата на медиите е и част от дебата в Съвета за върховенството на правото, чиито съпредседатели са министър Зарков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Пряк ангажимент в тази връзка е предприемане на конкретни действия срещу т.нар. дела шамари срещу журналисти, медии и неправителствени организации, по които вече се работи в Съвета. “Европейският акт за свободата на медиите има много по-широко приложение – става дума и за начина на финансиране, и за медийната концентрация, съответно конкуренция, за цял един сектор с всичките му аспекти. Което и да е правителство не може да се справи адекватно с тези задачи без помощта на хората, всекидневно заети с тази работа. Те могат да видят подводните камъни, които ние в министерството няма как да знаем, но за сметка на това можем да защитим“, заяви Крум Зарков.

И още: "Свободата нито в медиите, нито където и да е, не се декретира. Каквото и да се напише в европейския законодателен акт или другаде, тя е въпрос първо на светоусещане и на смелост за нейната защита“.