Започва тестването на системата BG-ALERT. Подробности за предстоящите тестове дават ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и представители на фирмата изпълнител и мобилните оператори. 

Очаква се  системата да започне да действа активно в началото на 2024 година.

"Тестовете започват от утре и ще подържат до 29.11, когато ще се направи национален тест. Съобщението, което ще получат потребителите е с определен надпис и зависи от това, каква е операционната система на устройството. Ако е по-старо устройство ще се изпише, че това е сигнал от президента, по новите телефони ще получат съобщение от BG-ALET",казва главен комисар Александър Джартов.

По план трябва всички телефони независимо от режима, в който се намират да получат съобщението. Стана ясно, че мобилният оператор също е без значение. 

Системата BG-ALERT има за цел да сигнализира за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона. Главен комисар Александър Джартов, уточни, че в Европа 17 държави разполагат с такава система за ранно известяване.

Системата  се свързва с телефонеите, подържани от Android и Apple. Относно телефоните, които не спадат в групата "смартфони" стана ясно, че тъй като са по-ограничени като възможности, те няма да получават такова съобщение.

На интренет страницата има възможност да се управялват определен вид съобщения, но най-високото ниво на опасност, не може да бъде изключено. 

Системата BG-ALERT, не е единствения начин за оповестяване при авария, така че и потребителите, които няма да получат съобщение, би трябвало да разберат за потнциална тревога по някой от другите канали за сигнализиране. 

Бе направена демонстрация на звука на място, а главен комисар Александър Джартов, обяви пред репортер на "Фокус", че звукът ще е идентичен за всички потребители. 

Той ще продължи, докато потребителя не спре звука, уточнява представителя и собственик на системния интегратор Николай Симеонов.

"Редът за ранно предупреждение на населението е регламентиран със закона на защита при бедствия така ,че министри областните управители, кметове на общини, на населени места и наместници на кмета имат право, както да задействат както сиренната система за оповестяване, така и да задействат BG-ALERT", обяснява кои ще бъде опълномощен да изпраща съобщения през системата, главен комисар Александър Джартов.

"На интренет страницата има възможност да се управялват определен вид съобщения, но най-високото ниво на опасност, не може да бъде изключено", добавя още той.

ГД "Пожарна безопасност и защита на населението",  представители на мобилните оператори и фирмата изпълнител, съобщиха по градове кога се очаква да бъдат направени тестовете.

Ето и разписанието: 

7 ноември - област Габрово

14 ноември - областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен

15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра

16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен

21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол

22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област

23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково

29 ноември - национален тест в цялата страна