Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заедно с общинския съветник Диян Стаматов и Петър Петров от Сдружение на Шрот терапевтите в България поставиха началото на кампанията за ранна диагностика на сколиоза при подрастващите. Това се казва в позиция на председателя на СОС, разпространена до медиите.

В следващите три месеца 400 учители по физическо от 200 училища в София ще бъдат запознати как да разпознават гръбначните изкривявания при децата. В обучението ще участват лекари от столичните лечебни заведения и терапевти. Целта на програмата е възпитателите да могат бързо да сигнализират на родителите, за да предприемат мерки по корекция на тези изкривявания. Председателят на градския парламент Георги Георгиев коментира, че проблемът е изключително сериозен: "Нашата задача е да улесним родителите, за да могат да вземат навременни мерки за здравето на своите деца. Искам да благодаря на българските учители, които ще участват в кампанията за превенция на гръбначни увреждания при учениците. Децата са нашето бъдеще и съответно най-важните, за които трябва да се грижим в настоящето“.

Петър Петров от Сдружението коментира, че още от началния курс на обучение трябва да се обръща внимание на гръбначните изкривявания и неправилната стойка при учениците, които за съжаление след ковид пандемията значително са се увеличили. "Най-важно е да се вземат адекватни мерки навреме и да има повече терапевти, които да се занимават с овладяване на проблема“, допълни Петров.