Startup Europe Week е международна инициатива, която тази година ще се проведе от 13 до 17 март в 11 държави и 25 града в цяла Европа. Това каза Надя Кръстева, която е един от организаторите на инициативата, в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус". 

Инициативата се провежда веднъж годишно от 2016 г. насам и е подкрепена от Европейската комисия и от комисаря по иновации Мария Габриел. Тази година събитията се провеждат в Networking Premium Coworking на "Раковска“ 25. 

В днешното издание на Startup Europe Week ще има панел за жените в предприемачеството, панел с фондове за рисково финансиране и панел Pitch to pitch. На събитието ще присъстват представители на Networking Premium Coworking, Фонд на фондовете, Cleantech Bulgaria, Sofia Angels Ventures,Impetus Capital, Investment Council. Предвидени са награди за участниците, а вечерта завършва с джаз концерт, обясни още Кръстева.  

Друг от съорганизаторите на инициативата – Кирил Стойчев, обясни, че тази година тя се провежда съвместно с партньорски събития, свързани със стартъпи. Първото събитие от инициативата е проведено вчера – Cyber Security Talks. "Днес предстои Pitch to pitch, което означава, че стартъпи в рамките на една минута представят проектите си пред жури и то ги оценява. Наред с това имаме и стандартната програма, която е с тези фондове и в която се представят инвеститори. Утре имаме едно събитие, организирано от AI Cluster Bulgaria за изкуствен интелект, а в петък приключваме с "Чисти технологии", обясни Стойчев.