На тържествена церемония в Университета за национално и световно стопанство изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза на УНСС“. Церемонията ще се състои днес от 10.00 часа в аула "Максима“.

14 декември 2022 година Академичният съвет на УНСС единодушно гласува на предложението за присъждане на почетното звание, внесено от декана на Финансово-счетоводния факултет д-р Румен Брусарски. Званието се присъжда на Валдис Домбровскис за значителния му принос към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Европейския съюз и икономиката в интерес на хората.

Валдис Домбровскис е латвийски политик с голям принос за финансовата стабилност на Европейския съюз. Започва финансовата си кариера в националната банка на Латвия като главен икономист в Дирекция "Парична политика“ през 2001 г., а през 2002 г. едва на 30-годишна възраст заема поста финансов министър на Латвия, на който е до 2004 г.

Става евродепутат през 2004 г., но се връща в родината си през 2009 г., когато е избран за министър-председател (2009 – 2014). От 2014 г. е заместник-председател на Европейската комисия, първоначално с ресор еврото и социален диалог, а след това и като комисарят, който отговаря пряко и за финансовата стабилност.. От 1 декември 2019 г. е изпълнителен заместник-председател с ресор "Икономика в интерес на хората“, а от октомври 2020г. към отговорностите му се добавя ресор "Търговия“.

Валдис Домбровскис има отношение и към развитието на нашата страна. "От 2020 г. България е част от Валутния механизъм ERM II, именуван "чакалнята на еврозоната " и следващата разумна стъпка е да се причисли към еврозоната. Българската валута към този момент е обвързвана с еврото, тоест България вече "внася“ парична политика от Европейската централна банка, но същевременно не се възползва от ползите на еврото“, каза Валдис Домбровскис в интервю пред бТВ на 05.02.2023 г.

"За УНСС ще бъде чест да връчи това високо академично звание на г-н Валдис Домбровскис. Той е един от водещите финансисти в Европейската комисия, с изключителни заслуги за икономическото и финансово укрепване на Европейския съюз. Кой друг, ако не най-големият икономически университет в Югоизточна Европа да открои и почете неговите заслуги“, коментира ректорът проф. д-р Димитър Димитров.