Заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов заедно с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев дадоха официален старт на Международното изложение за текстил и мода "ТЕКСТЕЙЛЪР ЕКСПО“ и на 26-то издание на Международната изложба за медицина, стоматология и фармация "МЕДИКУС, ДЕНТО, ГАЛЕНИЯ“. По-рано те участваха в церемония по валидиране на пощенска марка по случай 130 години от създаването на Международния панаир в Пловдив, съобщиха от Министерството.

"Производството на текстил и облекло осигурява заетост на над 90 хил. души, а в бранша работят около 5 000 фирми“, подчерта заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов. По думите му присъствието на представители на редица далечни държави е признание както за значимостта на изложението, така и за конкурентоспособността на българския сектор на производство на текстил и облекло. В "ТЕКСТЕЙЛЪР ЕКСПО“ участие взимат близо 40 компании от страните: България, Румъния, Сирия, Индия и Пакистан.

Зам.-министър Топалов коментира и факта, че представените сектори в днешното изложение са оказали помощ в овладяването на недостига на важни суровини, необходими за производството на защитни и предпазни средства по време на ковид-кризата.

"ТЕКСТЕЙЛЪР ЕКСПО“ 2022 бележи ръст на изложители, фокусирани върху екологията, икономиката и бизнес моделите в модната индустрия. Ще бъдат представени т.нар. умни дрехи, които все повече навлизат в дизайнерските практики. В рамките на изложението компаниите ще имат възможност за контакти, които да поставят началото на нови проекти и съвместна работа.