Сайтът за сравнение на цените на храните foodprice.bg не е нито рекламен, нито за онлайн търговия. 80-годишната ви баба няма да го отвори и да се ориентира къде е най-изгодно. Това каза зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков пред NOVA News.

По думите му няколко вериги вече са заявили желание за подаване на цени в сайта." Той ще даде прозрачност, особено полезен ще бъде на журналистите. Многото нарушения, констатирани от БАБХ и НАП, показват, че институциите през последните 20 години не са били на мястото си", посочи Джиков. И допълни, че в България има 4 или 5 вериги, където се осъществява почти 70% от търговията с храни.

"При някои млечни и месни продукти, както и яйца, се получава осезаема разлика в цената. Наблюдаваме намаления и промоции в хранителните вериги, това означава, че надценките от 50 до 100% на кашкавал от краве мляко по БДС и краве сирене, не са били обосновани. Това не е незаконно, имаме свободна пазарна икономика. В България обаче, трябва да се въведе Закон за търговията с храни - прозрачност от фермата до трапезата", смята зам.-министърът. Според него една проверка за картел на цените на храните може да се проточи, но КЗК трябва да си върши работата бързо и професионално. "Сайтът за сравнение на цените на храните е първата от N на брой стъпки, които трябва да предприеме парламентът и редовният кабинет, за да се постигне ефект, добър за българския потребител и производител. Служебният кабинет констатира сериозен дефицит от закони и политики. Оттам има и сериозен дефицит в достъпа до пазари и възможността на българския потребител да получи най-добрата цена, а производителят - най-справедливата", допълни той.