България работи усилено по модернизацията на железопътния участък София – граница с Република Сърбия. Това заяви зам.-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов по време на срещата на високо равнище "Устойчива свързаност – по-конкурентна икономика“, провеждаща се в периода 15-16 май 2023 г. в гр. Будва, Черна гора, съобщават от пресцентъра на министерството. На събитието присъстват представители на Европейската комисия, Транспортната общност на Западните Балкани, Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA) и правителството на Черна гора.

"Развитието на TEN-T мрежата е значително предизвикателство и голяма възможност, която изисква добра координация, за да се постигнат и приложат необходимите общи стандарти, процедури и оперативна съвместимост“, отбеляза Николай Найденов. Той обяви, че се предвижда изграждането на нова жп гара Калотина Запад. Тя ще отговаря на всички изисквания на Шенгенското пространство за трансграничен пътнически и товарен железопътен транспорт. Заместник-министърът посочи, че е необходимо да бъде подписано споразумение със сръбската страна, за да се определи местоположението на общата гранична жп гара на територията на България.

В рамките на срещата на върха бе постигната договореност между ЕС и страните по Договора за Транспортната общност относно индикативните карти на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в Западните Балкани. Приета бе и декларация на Централноевропейско споразумение за свободна търговия (CEFTA) и Транспортна общност на Западните Балкани за бъдещето развитие на "зелените ленти“. Инициатива зелените ленти за преминаване между ЕС и Западните Балкани има за цел да улесни трансграничната логистика и да гарантира непрекъснатия превоз на стоки.