С промени в нормативната уредба ще повишим информираността и търсенето на родната продукция за потребителите, като паралелно с това ще бъдат защитени и интересите на българските производители на суровини от животински произход и преработени продукти. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков на брифинг днес, съобщиха от МЗм.

"Потребителите предпочитат български млечни и месни продукти, пчелен мед и яйца, и етикетирането на страната на произход или мястото на произход на използваните суровини ще им помогне да идентифицират продуктите, произведени от българските фермери", подчерта още той.

Доц. Неделков информира, че започва интензивна работа по промени в нормативната уредба и ще бъдат изготвени няколко предложения по отношение на храните.

"Ще се въведе наименование за "свежо прясно мляко", като такива ще могат да бъдат млечни продукти от сурово мляко, опаковани в потребителска опаковка в рамките на 48 часа след издояване на суровото мляко, без да е претърпяло какъвто и да е процес на нагряване или друга еквивалентна обработка преди пастьоризация" даде за пример той. И уточни, че се предвижда въвеждане на изискването за водно съдържание при продуктите с наименование "бяло сирене" да не е повече от 60%.

Заместник-министър Неделков каза още, че се работи и по промени при етикетирането на млякото и млечните продукти. Чрез тях ще е задължително да се посочва страната на произход или мястото на произход на използваните суровини.

"Когато използваните суровини представляват смес от суровини с различни страни или места на произход, на етикета ще се посочва процентното им съдържание със съответните страни или места на произход", допълни той. Като посочи още, че браншовите организации ще могат да поставят лого с националния флаг на България върху продукти, произведени изцяло от български суровини.

По време на брифинга беше изнесена и актуална информация за извършените съвместни проверки от Българската агенция по безопасност на храните и експерти от Министерството на земеделието.

"От 28 март до днес, във връзка с предстоящите Великденски празници, са направени около 3500 проверки, връчените предписания са 110 броя и 12 акта за установяване на административни нарушения", съобщи заместник-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

Тя уточни, че основните констатирани несъответствия са за храни без идентификация за произход и за такива с изтекъл срок на годност. По думите й, по време на проверките са стартирани процедури по затваряне на два обекта поради груби нарушения в областта на безопасността на храните.

"За периода от 27 март до 3 април в България са заклани 21 555 броя животни. Има внос на живи животни от Румъния, които се колят в български кланици. Това са 18 380 броя, продадени в Италия и малка част в Хърватия. Има и 120 животни от Гърция, които са заклани в наши кланици", каза Галя Викьова.