Усилията на общините за прилагане на пилотни и иновативни подходи за справяне с предизвикателствата, които са на дневен ред по отношение на климата, реално показват, че с воля, познание и опит може да се стигне до устойчиви резултати. Така заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева се обърна към участниците в семинара на тема "Интегриране на мерки за смекчаване и адаптиране към измененията в климата“, организиран от Националното сдружение на общините в Република България. Събитието се проведе със съдействието на Механизма за политическа подкрепа на Европейската комисия, който има за цел да подпомогне местните и регионалните власти да развият и приложат стратегии за адаптация към изменението на климата, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Заместник-министър Колева представи стратегическите приоритети и политики в тази област и фондовете, които подпомагат действията на местните власти за адаптация.

"Всички ние виждаме, че изменението на климата не е само бъдеща заплаха – то се случва сега. За да сме по-добре подготвени за последиците за човешкото здраве, природата и икономиката, ние осъзнаваме, че усилията ни за намаляване на емисиите трябва да бъдат пропорционални с усилията за адаптиране към климатичните въздействия и изграждане на устойчивост за бъдещето“ – каза тя, представяйки политиката по изменение на климата като ключов приоритет за Министерство на околната среда и водите, чиито стратегически цели и възможности са идентифицирани в  разработената от министерството Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие към нея. Целта е да се намали уязвимостта на страната спрямо последиците от изменението на климата и да се подобри капацитетът за адаптация на екологичните, социалните и икономическите системи.

В Националната стратегия за адаптация към изменението на климата, базираните на природата решения са припознати, като важна част за градския сектор. Една от основните специфични възможности за адаптация е развитието на градската зелена система за намаляване на екстремно високите температури, силните ветрове и замърсяването на въздуха – посочи Ренета Колева. Градските системи могат да бъдат пример за прокарване на пътя към нисковъглеродно общество, реализирано с различни решения, основани на природата. Градовете ще трябва да разгърнат базирани на природата решения в своето развитие като алтернатива за дългосрочен икономически растеж. Мерките за адаптация трябва да бъдат по-тясно интегрирани с мерките за смекчаване на последиците, управление при бедствия и други секторни планове. За да може адаптацията към изменение на климата да е устойчива и широко приложима, тя трябва да бъде транспонирана в секторните и междусекторни политики и законодателство и да залегне в плановете за развитие на местно ниво, посочи още заместник-министърът.

Пред участниците в семинара Ренета Колева направи преглед на възможностите пред общините и областните администрации за финансиране на действията за адаптация към изменението на климата. Тя посочи, че на европейско ниво през този програмен период (2021-2027 г.) финансирането за действия по климата е предвидено да достигне 30% от общия бюджет на структурните и кохезионния фондове, а по Механизма за възстановяване и устойчивост този процент е 37. От тези средства все повече се заделят за подпомагане на дейности за адаптация, но това трябва да стане чрез интегриране на мерките в секторните програми и политики (за земеделие, горско стопанство, сграден фонд, инфраструктура, превенция на наводнения и пр.) – на национално, регионално и местно ниво.

Общият бюджет по ПОС 2021 – 2027 г. по приоритет "Риск и изменение на климата“  е в размер на 441 млн. лв. (средства от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет). При избора на инвестиции за финансиране, приоритет ще бъде даван на изпълнението на екологосъобразни ("зелени“) мерки за превенция и управление на риска от наводнения и засушаване, идентифицирани в Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН) за районите със значителен потенциален риск от наводнения, като общият размер на ресурса насочен към потенциални бенефициенти общини и областни администрации е приблизително 92 млн. лв. Други приблизително 49 млн. лв. ще бъдат насочени за мерки за мониторинг и превенция и защита от свлачища, срутища, ерозии, абразии. Мерките ще бъдат изпълнявана чрез подхода Интегрирани териториални инвестиции.

Ренета Колева информира също, че в процес на изпълнение са 15 договора за безвъзмездна финансова помощ по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“, изпълнявана по  Норвежкия финансов механизъм, като всяка от общините бенефициенти допринася за реализирането на мерките от плана за адаптация като част от тях са монтаж на фотоволтаични централи за собствени нужди на сградите на общински детски градини, училища и обществени сгради; доставка на зарядни станции за електромобили; соларни системи за топла вода за нуждите на общински детски градини;  пилотно въвеждане на домашно компостиране на биоразградими отпадъци в  домакинства и др. Програма LIFE до 2027 г. ще предостави почти 2 милиарда евро за действия по климата, една трета от които ще финансират мерки за адаптация, допълни заместник-министър Колева.

Тя изтъкна също, че най-новата възможност за подпомагане на действията за адаптация е предоставена от Програмата Хоризонт Европа, в рамките на която беше създадена специална Мисия на ЕС за адаптация към изменението на климата. Хартата за присъединяване към Мисията са подписали над 300 общини и региони от 25 държави членки на ЕС и няколко асоциирани страни. "Те са обявени преди няколко седмици и съм приятно изненадана да видя, че от България са се включили 13 общини от 11 области, като много от тях са от по-слабо развитите региони“ – съобщи Ренета Колева и добави, че до октомври миналата година българските общини са били само две -  Бургас и Стамболово, но сега вече членовете на Мисията от България покриват над половин милион жители от 424 населени места. В рамките на Мисията – до 2030 година минимум 150 региона ще бъдат подпомогнати в усилията им за постигане на устойчивост към климатичните промени. Ще бъде подкрепено внедряването на демонстрационни модели за адаптация в 75 от най-уязвимите региони. Надявам се част от тях да са от България!

МОСВ ще положи всички усилия да подпомогне общините в планирането на мерки за адаптация чрез наличните финансови механизми, но движеща сила в изпълнението им ще бъдете вие – местните власти, заедно с местните общности, инициативни групи и неправителствени организации, които най-добре познават регионалните специфики -  обърна се в заключение към присъстващите заместник-министър Ренета Колева.