Арест на представители на българската общност и на културния център в Босилеград, часове преди първото посещение на сръбски премиер от 97 години насам. Както "Фокус" ви съобщи по-рано едната задържана е учителката по български език Десислава Михайлович. 

"Написахме писмо, в което изразявахме проблемите в Босилеград – че няма работа, че няма образование на майчин език, населението намалява, хората напускат. Искахме да се направи проверка за незаконни действия на общината. Дават се много пари за осветление и аквапарк“, коментира тя пред bTV.

Учителката и нейна приятелка от Ниш са извикани в полицейското управление. Преди да стигнат обаче до него, са задържани от органи на реда в Босилеград.

"Задържаха ни точно по времето, когато президентът Вучич беше на посещение в Босилеград. Не ни дадоха адвокат, искаха да ни вземат телефоните, което не допуснах“, разказа още тя. 

"Това, което се случи вчера, не е инцидент, а системна политика на Република Сърбия към българското малцинство. Има пълно неглижиране от страна на държавата към този регион.

Пътищата и инфраструктурата не са обновявани от десетилетия. Сърбия се държи към този регион така, сякаш не е част от нейната територия. През последните години, в които Вучич изразява, се наблюдава тотализиране на страната, тя се превръща в тоталитарна държава“. Това коментира Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония".

“В думите на Вучич, че кметът на Босилеград Владимир Захариев ще бъде на власт, докато е жив, не виждаме прогноза, а констатация. Белград решава кой ще управлява тази малка община. Той е кмет от 22 години и поддържа своята власт с икономическа зависимост на определени хора в общината“, каза още той.

"Намесата от наша страна беше след намесата на активни сънародници, които следят процесите в Босилеград. Още предишния ден имаше сигнал, че местните служби проявяват интерес към другия задържан Димитър Димитров. Отправяли са към него предупреждения да не излиза от вкъщи и да не изнася транспарант. На други ден е преценено, че тази мярка няма да е достатъчна и е бил отведен за разговор", разказа той.

Със същото основание са задържани и Даниела Михайлович и нейната спътница, която е от Ниш. "Тези действия на сръбските власти не мога да ги определя като принципни, защото всеки един гражданин трябва да има възможността за демократично съгласие по дадени теми. В дадения случай говорим за възрастен човек над 70 години, учителка и нейна приятелка от Ниш, които са извикани в полицейското управление. Преди да стигнат обаче до него, са задържани от органи на реда в Босилеград".