Конете спомагат дейността на МВР и за справяне с мигрантския поток на българо-турската граница. Това заяви за "Фокус" младши инспектор Ана Чернева по повод  Традиционната кушия на група "Конна полиция" за Тодоровден на стадиона в столичния кв. "Бенковски" в събота. 

"Конната полиция е създадена през 1954 г. и от тогава досега тя е част от структурата на МВР, като от 2012 г. насам тя е позиционирана само в София", припомни полицай Чернева. 

Конната полиция е най-ефективна при масови безредици, при футболни мачове, убеденя е тя. "Тогава най-добре се справяме с разцепването на група хора, които са се събрали да провокират безредици. Тогава сме най-ефективни, можем да ги разпръскваме. Използвали са ни и през летния сезон на българското Черноморие в помощ за охрана на обществения ред, като сме подпомагали и Гранична полиция при увеличения мигрантски поток на българо-турската граница", обясни тя.

Относно критериите, по които един полицай бива избран да служи в този отряд, Чернева обърна внимание на това, че тези, които са в Конна полиция трябва да имат отношение и да обичат животните. "Много е важно и препоръчително да имат предварителна подготовка, тъй като е важно самият конен полицай да може да овладява коня си, когато има масови безредици или футболни срещи, да може да пази хората и да може да се справя в такива по-напрегнати ситуации."

По отношение на това кои породи са най-предпочитаните от органите на реда, младши инспекторът каза, че се търсят селектирани коне и трябва да отговарят на определен критерий като височина, външен вид. "Трябва да са спокойни, уравновесени, със спокоен нрав. Да могат да привикват с гърмежи, огън, пушак, барабани, знамена, плакати. И ние в нашето обучение се опитваме да приложим всички тези неща, за да могат конете да свикват", уточни тя.

"В последните години все по-малко са желаещите за конния ескадрон, без значение дали мъже или жени, заради спецификацията на работата, заради това, че трябва да обичаш животните, за да работиш тук. И е все по-трудно подбирането на правилните хора за ескадрона. Аз приемам работата си за призвание. Обичам конете, обичам работата с тях. Бих казала, че все още се уча и се надявам някога да достигна нивото на останалите колеги", сподели Ана Чернева пред камерата ни.

Вижте още във видеото ни.