Вътрешният министър Калин Стоянов връчи на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) 40 нови високопроходими автомобила. Това се случи по време на официална церемония и водосвет в двора на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на ГДГП, предаде репортер на "Фокус".

Колите са закупени по проект "Доставка на МПС за целите на граничния контрол", финансиран чрез Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика за периода 2021-2027 г.

"Благодаря на ръководството на министерството и на цялата държава. Във времето имахме големи проблеми с транспорта при опазването на границите, взимахме автомобили от други ведомства, за да можем да опазваме граншцата. Състезанието за обществената поръчка беше честна, днес се раздават първите 40 автомобила. Нашата държава често е търпяла критики, че не усвоява добре европейските средства, Гранична полиция е пример, че това се случвала. Много беше трудно миналото лято. Колеги, управлявайте тези средства умно, ще бъде тежко на терен. Днешното събитие е постигнато с много труд, за да могат служителите на ГДГП да работят", заяви директорът на ГДГП гл. комисар Антон Златанов.

"Когато поехме МВР, ние се уверихме, че имаше не само тежка ситуация по линия на гранична полиция. Тогава анализирахме ситуацията и знаехме, че трябва да направим всичко възможно, за да променим ситуацията. Само за седем месеца нещата се случиха. С това действие днес правим много малка, но стабилна крачка. Ставаме още по-сигурен партньор по опазване на външните граници на ЕС. Не ги управлявайте като служебни, а като лични. Когато сме и по-силни, с техника като тази, няма кой да се изправи срещу нас", коментира вътрешният министър.

"Получавайки тези автомобили за охрана на държавната граница ние ставаме още по-сигурен, по-надежден и по-предвидим партньор за охрана на външната граница на ЕС. Когато ние сме силни с техника като тази, няма значение кой е срещу нас", каза още Стоянов. Той завеща на колегите да управляват новите автомобили отговорно и безаварийно.

Стоянов връчи и нови пистолети "Глок" на началниците на секторите в ГДГП.