Огромен успех за Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" - факултетът зае първо място в Европа и трето място в света в престижната класация на международни състезания по право NICA Law school ranking. Класацията сравнява представянето на юридическите факултети по света на базата на проведени състезания.

"Това наистина е значим успех, както за факултета, така и за нашите студенти и техните партньори. Става въпрос за 15 състезания и повече, така че това е един колосален успех, съвкупен. Друг успех е, че състезанията са на английски език, така че нашите отбори побеждават студенти, на които английският език е роден", каза в "Денят започва" доц. д-р Мартин Белов, зам.-декан на Юридическия факултет.

А опитът, който студентите трупат по време на състезанията, е изключително ценен за бъдещата им кариера в правото, допълват треньори на отборите.

"В различните състезания се засягат различни материи като повечето от тях не се преподават в университета и затова започваме още лятото. След това излизат казусите на всяко едно от състезанията и започваме да подготвяме писмени защити от двете страни. Това е тежък труд, защото започваме от нулата - да проучваме казуса, да избираме най-силните аргументи, да ги защитим писмено, да ги изразим убедително. След това започва подготовката за устната фаза, която изисква много по-различен набор от умения. Там тренираме говоренето - да си изразим убедително пред съдиите позицията, да я защитим и да сме по-добри от отсрещния отбор. Това дава безценен опит и се надявам да бъде използван от участниците в бъдещите им кариери", каза Петя Аджопова, треньор.

"Аз започнах кариерата си в международните състезания по право като участник преди повече от 10 години и оттогава досега не съм спирала да се занимавам с тях. Емоцията е коренно различна, но това, което получаваш като усещане, тренировка и подготовка са ценни качества, които продължаваш да използваш през целия си професионален път", изтъкна гл.ас. Цветелина Димитрова, треньор.