Малко над 15% са учителите до 35 години, но под 30 години са катастрофално нисък процент, средната възраст е около 54 години на българските учители. Това каза Юлиян Петров , КТ "Подкрепа“ в интервю за дневния информационен блок на Радио "Фокус“ в отговор на въпроса, какъв е процентът на младите учители в момента в образователната система?  

"Статистиката не се е променяла от много години насам и всъщност отварям една скоба да кажа, че в момента не я започваме тая кампания, ние сме я започнали поне от 10 и повече години, но пък лошата вест в цялата тази ситуация е, че нямаме промяна за преодоляване на тези негативни статистики. Различно е в различните нива и образователни институции, но така или иначе като цяло тя е с над 10 години над средноевропейската възраст и всъщност няма интерес към учителската професия", заяви Петров.

"Младите учители в момента влизат с малко над 1200 лева чисто трудово възнаграждение, което със сигурност е по-ниско от това на един касиер", добави той.

"Ние ще направим много неща, нещо, което и сме започнали да го правим.Това е една кампания, което го казвам за съжаление е кампания, за наставничество към младите учители за такива коучинг дейности, за това как да бъде обгрижен един учител и всъщност неговият дефицит от практически знания и умения, които висшето учебно заведение – за съжаление, много са остарели програмите, някъде са и на около 30 години – не им дава, няма достатъчно практически занятия с бъдещите учители, няма пари за това, както са казвали някои ректори. Младите учителите идват с този дефицит и той трябва да бъде преодолян, но той води до един стрес, който безспорно поставя едни въпроси и евентуално бъдещи решения да напусне системата младият учител", каза Юлиян Петров.