Понякога хората са нечувствителни към насилието и предпочитат да мислят, че това не е обществен, а личен проблем. Все още има хора, които мислят, че той трябва да остане зад вратата на дома, а всъщност това е обществен проблем. Колкото по-бързо осъзнаем, че това засяга всички ни, толкова по-бързо ще намерим силите като общество да спрем насилието. Това каза в "Денят на фокус" по "Фокус" Юлия Андонова – директор "Развитие и комуникация" във Фондация "Пулс".

По думите ѝ понякога хората не си дават сметка, че живеят в ситуация на насилие.

"Като че ли по-силно разпознаваеми са физическото насилие, сексуалното насилие, когато има много видими белези, а насилието всъщност понякога е невидимо", посочи тя. 

Фондация "Пулс" предоставя директна 24-часова подкрепа за всеки човек, потърсил помощ.

"Подкрепата е индивидуална, според това, от което се нуждае човек. Понякога това могат да бъдат само психологически консултации с експерт, който да му помогне да преодолее насилието, да направи първи стъпки за самостоятелен живот без насили, социална подкрепа, работа със социален работник. Понякога това може да бъде работа с адвокат за различни дела. Понякога, за да спасим човешкия живот, се налага настаняване в кризисен център", обясни Андонова. 

Личната безопасност на близките на жертвите хора, които могат да окажат помощ, е важна, заяви тя, но добави: "Викате полиция, не оставайте безучастни, защото много често това може да е единствената протегната ръка на хората, които са пострадали".  

"С проблема с домашното насилие ще можем да се справим едва тогава, когато освен обществена воля и ангажирани граждански организации, имаме и ангажирано правителство и политици, които не се страхуват да говорят по тази тема", подчерта Андонова.