През последните две години няма нито едно образувано производство за онлайн пиратство. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"  експертът по киберсигурност Явор Колев по повод това, че САЩ сложиха под наблюдение България заради онлайн пиратство.

"Това е нещо, което се вижда от цял свят. Това не е пазарът в Димитровград, където се продават фалшиви маратонки, това е онлайн пространство, което е като на длан за целия свят. Онлайн пиратството не може да се толерира. Българските правоохранителни и правоприлагащи органи трябва много активно да се захвант с това да изчистят пространството от онлайн съдържание", коментира Колев.

По думите му неуважението на авторските права и неспазването на правата за интелектуалната собственост от дадена държава дава сериозно отражение и на инвестициите. "В дигиталното общество компаниите, които инвестират огромни средства в култура и различни нови технологии, държат техните права да бъдат спазвани и да не бъде крадено тяхното ноу-хау. Така че тук трябва държавата много активно да се намеси и да се свърши веднъж завинаги", обясни Колев.

Той даде пример с държави като Германия и други държави-членки от ЕС.