Когато човек осакати животно, той следва да си понесе санкциите. Това каза пред Радио "Фокус" Явор Гечев, природозащитник и дългогодишен член на “Четири лапи", по темата за промените, които трябва да бъдат направени в законодателството срещу насилието над животни.

"Законите ще се приемат. Рано или късно това ще се случи, защото обществената нетърпимост вече е толкова голяма, че тя налага промени в законодателството.Сега натискът е да има големи санкции. Когато човек си позволи да осакати едно животно, дали за удоволствие, дали по други причини, тогава следва да си понесе санкциите, а не да смятаме, че той ще се размине с една глоба", каза Гечев.

Явор Гечев обясни, че държавата няма законодателна отговорност да се грижи за бездомните животни. По думите му обаче най-големият проблем за увеличаващия се брой безстопанствени кучета е безотговорността на хората. 

"Държавата няма задължения да се грижи за бездомни животни. Това е задължение на местната власт. Това, че местната власт не си върши работата е задължение на държавата да го контролира. За да има бездомни кучета на улицата, основната причина се безотговорните стопани", каза той.

Относно убийствата над бездомни кучета, природозащитникът е категоричен, че това показва липса на правна култура. 

"Това, че някой решава да застреля или отрови бездомното животно, вместо да подаден сигнал, означава, че институциите не си вършат работят и че ние не сме свикнали да натискаме институциите, за да си вършат работата. Правната грамотност на населението ни е изключително ниска.

В Турция средния размер на бездомните кучета е два пъти по-голям. Тях ги хранят и полицията, и армията. Животните са безкрайно спокойни и не представляват проблем, а и хората са възпитавани, че те са част от средата, в която живеем.

В съседни държави също има добри примери, които да вземем, както и в по-далечни страни", категоричен бе Гечев.

Природозащитникът обясни, че насилие се проявява срещу домашни, селскостопански и диви животни.

"Жертви на насилие не са само бездомни животни. Жертви на насилие са и домашни животни. Жертви на насилие са и селскостопански и диви животни. Това в крайна сметка няма как да ограничи тяхната популация, защото те живеят в една страна, в която е нормално да съществуват".

"Кастрацията е единственият доказан начин да се реши този проблем, но тя върви с ограмотяване на собствениците. Животните не трябва да попадат изобщо на улицата. Кастрацията трябва да върви и с такава на домашните кучета, с контрол над развъждането, търговията, притежаването на тези животни", каза още той.

Харитина Владимирова