Кризите продължават, те не са овладени. Това заяви в ефира на NOVA служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод продължаващия внос на украинска земеделска продукция у нас.

"При пшеницата и при зърнените култури според мен ще продължават не само този сезон", допълни той. По думите на ресорния министър Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения. Според Гечев спирането на вноса от Украйна е била временна мярка, но трябва да продължи, въпреки че не се очаква тя да повлияе както браншът би искал.

Той обяви, че голяма част от родната продукция е била продадена, но все още има и такава по складовете. Производители изчакват с надежда изкупните цени да се вдигнат. Гечев призова ЕК да направи гаранционни фондове, за да могат да се изнасят количества и да се търсят нови пазари. Аграрният министър нарече средствата от Европа недостатъчни и обясни, че въпреки това те всеки момент ще стигнат до производителите. Според него фалити тази година няма да има, но ако тенденцията се запази, има риск от такива догодина.

Относно спекулата при хранителните продукти у нас Явор Гечев заяви, че сайтът, на който веригите трябва да публикуват цени на основни храни, дава отражение, но подчерта, че има спад в цената на слънчогледа, а при олиото не се наблюдава поевтиняване.

По думите на министъра наследникът му Кирил Вътев, когото Гечев познава, е доблестен човек. Служебният министър се закани да има приемственост и да помогне на бъдещия си колега. "Няма да му е лесно. Ще намери една добре работеща система, добро наследство", увери Явор Гечев. Той призова наследника си да внимава с приятелите и да слуша себе си, а не съвети.