В момента няма недостиг на дърва за огрев в страната. Това увери служебният земеделски министър Явор Гечев в ефира на БНТ.

"Сигнали винаги ще има, темата с дървата вълнува страшно много хората. Това е най-евтиното гориво, което остава. Нашите баби и дядовци на село имат една печка, на която готвят, топлят се. На този етап няма вече такива проблеми, има частични, но ги решаване", каза още Гечев.

По думите му в момента са доставени 153% дърва при 100% миналата година. Повечето количества не са за сметка на нова сеч.

В пъти са засилени проверките на Българската агенция по безопастност на храните (БАБХ) преди празниците, обясни още служебният министър. Инспекторите следят за качеството на хранителните стоки по магазините. По думите му е сменен шефът на агенцията за храните заради това, че не е смогвал на работата във ведомството.

"Намирам основание за поскъпването на част от хранителните продукти, като млечните изделия, например, но за други не намирам. Например, цената на олиото трябваше отдавна да е урегулирана, но това така и не се случва - пазар", каза още министърът.

Явор Гечев коментира и възможността служебното правителство да продължи да управлява и след нова година до нови избори.

"Не е лесно да си служебен министър във времена на кризи и когато има работещ парламент, но няма мнозинство. В земеделието само торнадо където не е преминало по времето на служебният кабинет. Надявам се да има редовно правителство, но докато това се случи, ще си върша работата", коментира Явор Гечев.