С протоколно решение на Министерски съвет беше взето решение за изпращане на протоколна декларация до европейските институции, където България официално иска в разглеждане на многогодишната финансова рамка изравняване на субсидиите в ЕС за земеделските производители още в тази година до 31 декември. Това каза на брифинг пред журналисти земеделският министър Явор Гечев, предаде репортер на "Фокус“.

"Мотивите за това са ни, първо, конвергенцията в ЕС се забави прекалено много. Но от войната в Украйна констатираме, че държавите, които са по източния фланг на ЕС на практика понасят много по-големи последствия от войната, отколкото по-западните държави. Тези държави по източния фланг всъщност получават по-ниски субсидии от ЕС. Мислим, че това е време да стане и мислим, че иначе солидарността и равнопоставеността в ЕС се подкопава, ако на практика ЕС не реагира“.

Така че с това решение на Министерски съвет изпращаме ясен сигнал към европейските институции по отношение на нуждите на българските земеделски производители и съответно искаме реакции още сега, още тази година, допълни още Гечев.