"Няма да стане революция от разделянето на комисията, но все пак една от темите, не само в това Народно събрание, е конституционната реформа. Тя е на дневен ред повече от всякога и заради вече много категоричните заявки от Венецианската комисия, че това, което трябва да направим, е дори много по-радикална реформа от тази, която предлагаше предишният кабинет, в който БСП участваше. Само че това иска квалифицирано мнозинство от 2/3 и реформа на Конституцията". Това е позицията на Явор Божанков от БСП по повод разделяне на Правната комисия, цитиран от  Bulgaria ON AIR, информират от пресцентъра на социалистите.

Той бе категоричен, че няма такова нещо като "коалиция за хартиената бюлетина". По думите му е имало условие от Кирил Петков левицата да се откаже от нещо, за да получат подкрепа, Божанков е категоричен, че няма връзка между избора на председател и законодателните инициативи на една група.

"Имаше едно предложение, заради кризата и неспособността да стигнем до решение, най-възрастният да бъде избран, а след него всеки на ротационен принцип от всяка група да води заседание. Вижда се, че в момента водят заместниците, нелоши заместници бяха избрани", посочи той и допълни, че изборът на председател не е парламентарно мнозинство и това ще се види, когато БСП не отиде да разговаря с първия мандат на ГЕРБ.

"Очевидно кризата в парламентарната ни република се задълбочава. Има кръг от хора в България, които имат интерес от това", заяви Божанков и даде пример със системните атаки по време на кампанията от служебния кабинет към БСП, ПП и ДБ", каза Божанков.

"Самият служебен кабинет назначи много кадри от “Има такъв народ“, които участваха в свалянето на кабинета. Темата за президентска република се споменава все по-често и то от близкото обкръжение на Радев", посочи още народният представител.

"Ако искаме да увеличим доходите на хората, ни трябва нов бюджет за 2023 година", коментира той и актуалната тема за новия бюджет.

"Всяка партия си защитава позициите и ние няма да спрем да повтаряме, че социалното министерство се управляваше от БСП и социалната политика беше разработена от нас – намаляване на данъците на работещи семейства, увеличаване на пенсиите", заяви Божанков във връзка с присвояването на тези предложения от ПП и ДБ.

Народният представител потвърди и последователната позиция на левицата против войната и изнасянето на оръжия за Украйна.