Смятаме, че трябва да се спазват определени правила и те казват, посланик, който има акредитация се кани. "Ако България реши да отзове този посланик, има определен ред. Това каза в ефира на БНТ Явор Божанков от БСП по повод решението, около което се обединиха четири от парламетарно представените партии, руският посланик Митрофанова и посланикът на Беларус да не бъдат поканени на първото заседание на Народното събрание.

Администрацията на парламента позволи народни представители, които още не са положили клетва, да вземат такова решение. Това е сценарий на ГЕРБ, който цели да създаде други разделения в обществото, а не за съдебната реформа, която означава и оставката на Гешев. Ние сме "за" оставката на Гешев. Колегите от ГЕРБ не могат да застанат искрено за съдебна реформа, защото в предишния парламент те бяха отявлени противници на закриването на спецсъдилищата. Те екслоатират тази тема, като търсят друга линия на разделение, посочи Божанков.

Главният прокурор се намесва върху вътрешнопартийния живот на една партия, заяви Божанков. "Аз и цялото ми семейство сме под постоянни проверки. Имаше време, когато аз протестирах в подкрепа на президента Радев и не съм очаквал, че това ще дойде до главите ни. Аз считам, че БСП с това ръководство е на правилната, светлата страна и докато това е така, ние ще сме преграда пред реставрацията на стария модел на ГЕРБ и ДПС, на онзи модел на страх, заяви Божанков.

НС прие парламентарна декларация, която казва кой е жертва, кой е нападател и осъжда руската агресия в Украйна, допълни Божанков. "Ние не сме нито на едната, нито на другата страна. Ние казваме – ще работим с този, който предлага най-добрите условия.“

Никой не може да има съмнения, че БСП има основна и водеща роля в приемането на България в Европа, категоричен е Божанков.  "ГЕРБ експлоатират темата евроатлантизъм безогледно“.

Нямаме нищо против да станем опозиция, заяви Божанков. "ГЕРБ и ДПС са тъй сраснали, така че ако подкрепим мандат на ДПС, означава да подкрепим мандат на ГЕРБ“.

През февруари БСП ще свика конгрес и ще започне дълбока идейна реформа, в заключение каза Божанков.