Израелският експерт беше по съвсем друг повод в България. Отидохме на местопроизвшествието по негово предложение. Разбрахме за взрива едновременно, тъй като бяхме заедно с израелския експерт, заяви зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

"Не мисля, че един допълнителен оглед от експерт със световен опит би попречил на разследването. Напротив, той би помогнал, посочи зам.-директорът на НСлС.

Той обясни, че е разбрал за взрива от журналисти. Писах съобщение на главния прокурор дали е добре, той каза, че е добре", каза Ясен Тодоров.

"Предложението беше от самия експерт. Информирах главния прокурор. Той каза че ще говори с г-н Сарафов (директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор – б. ред) и се установи, че няма никаква процесуална пречка. Това по никакъв начин не нарушава изводите на следователите и прокурорите по делото. Присъствеито на този човек е само и единствено в полза на разследването", подчерта Тодоров.

"Не разбирам тази медийна истерия, в която не се обръща внимание на най-важното нещо – че имаше опит за убийство на главния прокурор. Оставам с впечатлението, че присъствието на израелския експерт на местопроизшествието обърка доста сметки. Ако някой обори твърдението ми, че това е взрив, способен да убива, аз ще си подам оставката", добави зам.-шефът на НСлС пред Nova News.

Той уточни, че за себе си има някакви предположения кой стои зад взрива, но не може да ги сподели.

В отговор на въпрос за войната в прокуратурата Ясен Тодоров коментира, че до 5 май са работили много добре като екип с Иван Гешев и с Борислав Сарафов. Какво се случи след това, за мен остава загадка, както и какво доведе до това негово изказване. Г-н Сарафов от много време е втори човек в прокуратурата. Ако той сега забелязва това нещо, значи сетивата му не са работили, заяви Тодоров.

Не бих се определил като член на близкия приятелски кръг на г-н Гешев, в много добри професионални отношения сме от много години назад. Познавам почти всички политици, които са юристи. Всеки има право на контакти, но моите отношения с хора, които не с магистрати, по никакъв начин не ялият на работата ми като магистрат. Това се казва интегритет, каза още Ясен Тодоров.