В големите градове има наслагване на различни опасности, хубаво е да се прави мултириск анализ на такава територия. Този съвет даде в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ясен Цветков, председател на Национална асоциация на доброволците в Република България по повод усложнената зимна обстановка.

"По софийските улици на много места имаше затиснати паркирани автомобили, имаше много проблеми, които в един или друг момент са взаимно свързани. Проблеми с кабели по улиците, проблеми с растения, проблеми включително с отводнителни шахти по места. Тоест, много компоненти от различен характер по своему, в един такъв момент започват да си взаимодействат и да се комбинират, за съжаление, и започва да се усложнява обстановката. Нашите изначални проблеми в инфраструктурата и в други неща, които не са решени във времето, в този момент излизат на преден план и причиняват някои неудобства и неприятни ситуации", коментира Цветков.

Той спомена и доброволците, които са на терен и помагат на хората: "Мястото на доброволците и в този момент е ключово. Има обособени екипи от доброволци, които са в помощ на компетентните органи. Бих откроил доброволците от Пловдив, от Благоевград, а към днешния ден и от Столична община, които са на терен и активно подпомагат в бита. Няма как, ситуацията е доста сложна, стотици са сигналите, които биват подавани към спешния телефон и в Пловдив, и в София, предполагам и в другите големи градове. Всеки инцидент и всяко едно място по отделно изискват усилията на екип от хора".