Многократно са отправяни изисквания към България за промени в Наказателния кодекс относно обидите и клеветите. Това каза в предаването "Добро утро, България“ по Радио "Фокус“ конституционният съдия Янаки Стоилов. Публичните лица по начало са в по-голяма степен отворени към обществена критика и оттам е имало поставяне на въпроса да не се стига до тежки наказателни санкции при осъществяване на такива състави. Въпреки, че трябва да държим сметка достойнствата, правата и свободите на всички граждани да бъдат ефективно защитавани. "Езикът, чрез който се осъществяват тези състави на обида и клевета, като че ли става все по-малко сдържана. Границите на тези деяния, като че ли във времето се променят. И въпросът е да има ефективна и бърза реакция, за да могат засегнатите да се защитят, а в същото време да не се ограничава свободата на словото и проблемите да бъдат назовавани с истинските имена. Важно в тези случаи е да има ефективно и предвидимо правосъдие“.

Мисля, че не е настъпил прелом в съдебната реформа, изпускат се множество важни въпроси, които могат да бъдат решени по законодателен път или с ефективни управленски действия, смята Стоилов. "Едва, когато са изчерпани тези възможности, според мен може да се достига до промени в Конституцията. Трябва да се решават реални проблеми, които засягат гражданите и хората, които действат в съдебната система. Няма нужда от заклинания, а от повече последователни действия.“

Един от сериозните проблеми в последните години е недостатъчната предвидимост в съдебната система, защото всички, които се обръщат към съда, очакват той да бъде с последователна практика, категоричен е конституционалистът. "В редица от институциите по сходни въпроси се постановяват различни решения. Необходимо е делата да се развиват ритмично, а не да се отлагат с месеци. Факторът време е важен, защото ако едно право не бъде защитено своевременно, значително се намалява ефективността от постановеното решение. Важен е въпросът за достъп до съда, добре че не се стигна до закриване на съдилища. Необходимо е да се реформира структурата на органите на съдебната власт, но това не бива да става за сметка на достъпа до правосъдие“.

Габриела ГАНЕВА