"Когато става въпрос за маркетинг и реклама, мисля, че изкуственият интелект доста разнообразява сектора и ни помага. Можем да си каним изкуствен интелект в срещите, да се допитваме за съвети и да ни помага да вършим работата си по-бързо", каза Вяра Стефчева – експерт в употребата на AI за маркетинг цели, в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" по темата може ли изкуственият интелект да измести милиони работни места.  

Тя посочи, че активното използване на изкуствен интелект в ежедневната работа на компанията й значително е улеснила и оптимизирала процесите и етапите на изпълнение на дадени задачи.

"Можем да си каним изкуствен интелект в срещите, да се допитваме за съвети и да ни помага да вършим работата си по-бързо. Помага и в креативната работа, защото може да бъде много добър дизайнер и да измисля креативни концепции", разказа Стефчева.  

По думите й регулациите при въвеждането на изкуствен интелект са много важни, за да се овладеят страховете на хората и да се отправят правилните послания. "Начинът, по който изкуственият интелект, новите технологии се вкарват в ежедневието и се представят като нови разработки, трябва да се случва поетапно, с правилните послания, на спокойствие и изграждане на образ, че това е наш приятел. Аз съм убедена, че повечето неща, които изкуственият интелект може да постига, дори не са споделени изцяло с обществото", коментира Стефчева. 

Тя разказа, че от няколко години в компанията й активно се използва изкуствен интелект за копирайтинг – създаване на текстове. С негова помощ се работи по-бързо, но той не може да замени уменията и креативното мислене на хората, подчерта Стефчева.

"Невероятни са резултатите, могат наистина да се получат страхотни неща, когато се работи с негова помощ. Създава се съдържание много по-бързо, за секунди, на всякакви езици. Друг пример мога да дам също така с рекламата и с изображения, които могат да се създават с помощта на изкуствен интелект, дори да се прочитат цели текстове и да се създава визуална реклама", обясни експертът.  

Бистра Окереке