Вчера в 12:00 ч. депутати от "Възраждане" са провели среща с управителя на БНБ Димитър Радев и експерти от екипа му по въпроса за Еврозоната. Това обяви на брифинг в парламента Деян Николов, предаде репортер на "Фокус"

Те са се поинтересували от темата с анализа от ползите и вредите за членство на страната ни в Еврозоната. "На практика вече няма решение на НС, защото то бе валидно до 1 януари 2024 г. От днешна дата всякакви стъпки в тази посока са на своя глава от страна на МФ, БНБ и служебното правителство. Влизането на България не е добро за нас като монетарна политика", е изводът на Николов след срещата с представители на Народната банка.

"Настояхме да бъде прекратена всякаква работа от страна на БНБ по техническата подготовка за вкарване на България в Еврозоната. По темата няма консенсус в българското общество. По-голямата част от българското общество не желае това", посочи Николов, като добави, че "Възраждане" ще проведат среща по темата и с финансовото министерство. 

От партията на Костадинов не биха подкрепили Димитър Радев за втори мандат като шеф на БНБ, но и той самият нямал планове да се кандидатира. Поставили и въпроса за връщането на 27 тона българско злато от Лондон. Радев им обяснил, че това би било логистично сложно, няма къде да го съхраняваме, а и би дало знак на Европа и Запада, което ще доведе до лоши последствия за страната ни.