"Акцията в Казанлък и Гюрково е станала по мое разпореждане с планиране, което беше съгласувано с мен. Има задържани над 12 човека. Има задържани наркотични вещества. Има установени данни за лихварска дейност. Има установени данни за дейност, свързана с упражняване на принуда върху различни хора. Нека да завърши акцията, ще обобщим резултатите и ще ги представим", каза вътрешният министър Иван Демерджиев пред медиите, предаде репортер на "Фокус". 

"Тези акции няма да бъдат инцидентни. Обещах и при предходната акция в Гурково, че нито ще е последна, нито ще оставим така нещата. Те ще продължат да се провеждат докато организираната престъпност по места бъде принудена да преустанови тази дейност", подчерта министърът.

По думите му довчера е имало 48 образувани производства за купуване на гласове.

"Растат всеки ден и сигналите, и производствата. Динамиката е различна. Има, разбира се, и задържани. Тенденцията е важна - очакваният натиск от страна на купувачите на гласове е по-голям и съответно - повече са сигналите и образуваните досъдебни производства", обясни Демерджиев.

Той обясни, че схемите са свързани с предлагане на социални услуги. Според него се е засилил корпоративният вот. Демерджиев съобщи, че има данни цената на един глас да е достигнала 150 лв., а плащанията се правят поетапно. Министърът каза още, че са свързали парични потоци за купуване на гласове с определени партии.

"Направили сме необходимата подготовка. С благодарност се обръщам към Министерството на отбраната, което този път осигури повече военнослужещи. Това позволи да изтеглим част от силите на жандармерията и много по-спокойно да се подготвим за изборите. Това ще ни позволи през тази седмица да имаме интензивни полицейски операции. Те ще се провеждат ежедневно, ще се провеждат на повече от едно място, така че до последният момент да покрием по-голяма част от територията на страната и да осъществим превенция там", изтъкна той относно мигрантския натиск.