Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че предстоящите парламентарни избори ще са по-различни, с по-висок заряд, с повече активност на тези, които се стремят да манипулират и купуват гласове. По думите му тепърва се очаква увеличаване на търговията с гласове.

Според него хартиената бюлетина мотивира тези, които използват различни форми за манипулиране на гласовете, защо тя дава възможност гласуващият да докладва и да се отчита на този, който организира изборната търговия.

"Знаем кои са рисковите секции в цялата страна. Знаем кои са секциите, в които резултатът е обръщан компактно в различните гласувания. Знаем кои са секциите, в които има небивал брой преференции, малко вероятно е дори да се познават хората, които са спечелили тези преференции от избирателите, там се концентрирали особено внимание. Работата ни започна доста по-назад във времето, още при миналите избори си доказахме, че оперативната работа трябва да е превантивна, трябва да се засили, има такава тенденция в цялата страна, вярвам и се надявам, че това ще ни помогне да противодействаме и този път", каза Демерджиев, цитиран от БНТ.