В Министерството на отбраната се работи интензивно за изграждането на инфраструктурата за новия боен самолет F-16, така че да бъде постигната оперативната готовност на Трета авиобаза в предвидени срокове. Това стана ясно по време на вчерашния парламентарен контрол, в който министърът на отбраната Тодор Тагарев бе попитан за етапа на реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" за приемането на новите бойни самолети F-16 Block 70. 

Министерството на отбраната е приоритизирало изграждането на инфраструктурата в две категории - обекти пряко свързани със самолетите и такива свързани с подобряване на инфраструктурата. 

До края на тази година трябва да бъдат приключени договорите, които са пряко свързани с приемането на самолетите, категоричен бе министърът. 

Тагарев обясни, че инвестиционният процес е стартирал без предварително да е ясна цялата концепция за необходимата инфраструктура и при липса на пълна информация за специфичните изисквания на обектите. Той уточни, че това е довело до забавяне на процедурите. 

Поради инфлационните процеси обаче 18 договора са били индексирани при специална методика, която е приета с постановление на Министерския съвет. Други 8 договора пък са в процедура на прекратяване, тъй като фирмите, на които са били възложени, са заявили, че не можели да ги изпълнят. 3 от тях вече са прекратени и сключени наново. 

Както "Фокус" вече писа по-рано, възможно е страната да не бъде напълно готова за посрещането на първите бойни машини, които трябва да бъдат у нас в началото на 2025 година.