Рисковете за това да не бъдем готови за посрещането на самолетите (бел. от ред. - F-16 Block 70) остават. Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев в интервю, публикувано на страницата му във фейсбук, във връзка с инфраструктурата за посрещането на първите самолети F-16 Block 70, видя "Фокус".

"Не успяхме да компенсираме в достатъчна степен изоставането. Не е подходено навремето в рамките на единен план за развитие на тази инфраструктура", обясни министърът.

По думите му усилията на сегашното ръководство на Министерството на отбраната не са били достатъчни за компенсирането на изоставането, натрупано в годините. 

"Забавени са първоначалните задания с 1 година. Не успяхме, въпреки сериозните усилия по този въпрос, да компенсираме в достатъчна степен това изоставане", заяви Тагарев.

Преди два месеца в писмен отговор на въпрос, поставен от председателя на военната комисия Христо Гаджев, министър Тагарев обясни, че стойността на сключените договори, свързани с приемането на машините, е 234 674 713 лева, а разходите по инфраструктурата възлизат на около 151 174 714 лева.

НАТО дава 68 825 778 лева, а останалите близо 166 млн. лева се осигуряват от Министерството на отбраната. Парите за останалите договори пък ще бъдат покрити изцяло от държавата. 

Тогава бе пояснено, че страната ни е сключила общо 90 договора за 48 обекта на строителство в 3-та Авиобаза в село Граф Игнатиево. От сключените договори 15 от обектите са пряко свързани с приемането на самолетите, а останалите 33 имат отношение към експлоатацията и подобряването на инфраструктурата на авиобазата.

Освен това Министерството на отбраната е предприело спешни действия по осем от договорите за тяхното прекратяване и сключване на нови договори след провеждане на обществени поръчки. Към онзи момент два от тях вече бяха прекратени. 

България очаква да самолети F-16 Block 70 от САЩ през първото тримесечие на 2025 година.