Министерството на външните работи (МВнР) излезе с позиция на страницата си в Туитър, в която заяви, че България е силно обезпокоена след събитията в джамията Ал Акса в Йерусалим. "Нашата принципна позиция винаги е била да осъждаме категорично всякакви прояви на насилие и провокации, които потенциално могат да доведат до ескалация, когато става въпрос за религиозни ценности и чувства", пишат те в своята публикация.

"Тази верига от опасни провокации се случва по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан и в навечерието на еврейския празник Пасха. Историческото статукво на Светите места трябва да се поддържа и уважава", категорични са в своята позиция от външното ни министерство.

Те допълват още, че категорично осъждат ракетните удари по Израел. "Те трябва да спрат незабавно. Призоваваме лидерите на всички страни да не попадат в още една спирала от насилие, която ще влоши и без това крехката ситуация със сигурността", пишат още от МВнР.

Повод за позицията са напрежението след нахлуването на израелската полиция в джамията Ал Акса в Йерусалим и ракетите, които бяха изстреляни от Ливан към Израел.

"Фокус" припомня, че насилието в района нарасна през последната година и са налице опасения, че напрежението може да ескалира този месец, тъй като тази година свещеният за мюсюлманите месец Рамадан съвпада с еврейската Пасха и християнския Великден.

Палестинският "Червен полумесец“ съобщи, че седем палестинци са били ранени при сблъсъците с израелската полиция в комплекса на джамията Ал Акса.