Не можем да кажем откъде е дронът. Екипът на място е взел решение да не отделя боеприпаса от летателната част и предполагаме, че това е правилно. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на Комисия по отбрана в парламента във връзка с инцидента край село Тюленово днес, предаде репортер на "Фокус"

"Разполагаме със снимки. Едва ли можем да кажем от къде идва този дрон. Може да е от едната или от другата страна (бел. от ред. - или от Украйна, или от Русия)", допълни той.

Според Тагарев все още разследването е в начален стадий и поради тази причина не може да се каже как дронът се озовава на родния бряг, но той предположи, че това може да е станало заради радиосмущения или свършило гориво в устройството. 

"Хипотезата ми в момента е, че дронът е паднал във водата дали заради смущенния, или свършило гориво, и водата го е изхвърлила. Може да е бил във водата няколко седмици или дни, но със сигурност е бил във водата от известно време", заяви той.

По думите му такива инциденти не са изключени и за вбъдеще заради близостта на страната ни до войната: "Има рискове. След началото на руската агресия срещу Украйна войната беше съвсем близко до нашите граници. Имаше случаи на паднали останки на дронове и ракети в страни-членки на НАТО". 

Министърът каза още, че след началото на войната в Черно море са били откривани обекти, приличащи на мини. Той припомни, че всички тези случаи са били публични за гражданите.