Министерството на труда и социалната политика награди институции, организации и компании с Отличителния знак за значими постижения в сферата на равнопоставеността на жените и мъжете. Победители в шестото издание на конкурса станаха Община Ардино, Областна администрация Габрово, Съветът на жените в бизнеса в България, "Каменица“ АД, "Ви Ем Уеър България“ ЕООД и "Юробанк България“ АД. Призовете бяха връчени от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и заместник-министър Надя Клисурска, съобщиха от Министерството.

"Политиката по равнопоставеност между половете е в основата на човешките права и развитието на обществото и икономиката. По тази причина Министерството на труда и социалната политика ще продължи да насърчава развитието на тази политика и да отдава признание на държавните институции, бизнеса и неправителствените организации, които са доказали своята ежедневна и последователна дейност в тази посока“, каза вицепремиерът Лазаров при откриването на церемонията.

"Едно общество може да има устойчиво развитие само когато осигурява възможност за активно участие на всички хора, независимо от техния пол, възраст, етническа принадлежност и здравословно състояние. Ето защо съм удовлетворен, че днес тук има хора, съумели да привлекат кръг от съмишленици и да превърнат политиката по равнопоставеност в част от своята корпоративна бизнес стратегия и от етичния кодекс на институциите и организациите си“, посочи Лазар Лазаров.

Вицепремиерът отбеляза, че за Министерството на труда и социалната политика отличените работодатели са добър пример за партньори и участници в провеждането на политики, създаващи условия на труд, чрез които служителите могат да реализират пълния си потенциал без дискриминация. Той напомни, че усилията, насочени към развитието на човешкия капитал са най-добрата инвестиция и изрази увереност, че наградените организации и компании ще продължат да показват икономическия смисъл и ефектите от положителната промяна на работната среда в България.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска поздрави наградените участници и изрази надежда, че те ще мотивират и други работодатели да развиват добри практики и политики за равнопоставеност на жените и мъжете. "С всяка изминала година чрез Отличителния знак насърчаваме все повече организации да създават по-добри възможности за своите служители и да осигуряват по-добър баланс между личния и професионалния им живот“, каза тя при връчването на наградите.