"В контекста на войната в Украйна, решенията и действията на съюзниците от Алианса трябва да бъдат бързи и базирани на договореното на срещата на върха в Мадрид“. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел. Той използва възможността да благодари на Италия като рамкова държава на многонационалната бойна група, развърната в България, както и към останалите страни, които вече са предоставили принос – САЩ, Република Северна Македония, Черна гора, Турция, Албания и Гърция.

По време на форума беше проведена работна вечеря с участието на министъра на отбраната на Украйна, посветена на усилията за спиране на руската агресия и подкрепата за Украйна. Министрите на отбраната обсъдиха координиране на дейностите по изпълнение на проектите по Всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна, който се очертава като основен механизъм на Алианса за оказване на всестранна отбранителна подкрепа за Украйна. Министър Стоянов посочи, че сме обезпокоени от изострянето на конфликта и осъди заплахите на Москва за използване на ядрено оръжие. Той акцентира върху принципа на НАТО за солидарност и отбеляза необходимостта от засилване на устойчивостта срещу руските хибридни дейности, включително дезинформация, кибер атаки, както и срещу използването на енергийните доставки като "оръжие“.

Министър Димитър Стоянов акцентира върху значимостта на Всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна. "Като водеща страна по Доверителния фонд на НАТО за медицинска рехабилитация на украински военнослужещи, ние продължаваме и сме готови да изпълняваме тази роля“, посочи министърът на отбраната.

С участието на министрите на отбраната на Финландия и Швеция бяха дискутирани възпиращият и отбранителен потенциал на Алианса и последиците

от войната за европейската и трансатлантическа сигурност. Беше обсъден напредъкът по изпълнението на новия модел на силите на НАТО, който ще укрепи и модернизира структурата на военния потенциал на Алианса. Предмет на дискусии бяха и бъдещите политически указания за целите и приоритетите на следващия цикъл по отбранително планиране.

 Форумът завърши със заседание, на което бяха обсъдени мисиите и операциите на НАТО. "Ангажиментът на НАТО и ЕС в Западните Балкани е стратегически фактор за сигурната среда, политически напредък и икономическо развитие“, посочи министър Стоянов. Той декларира, че България ще запази приноса си към операциите в Косово и Босна и Херцеговина. Страната ни отчита значението на мисията на НАТО в Ирак и постигнатото до момента ниво на подпомагане на институциите за сигурност в страната.

Непосредствено преди началото на срещата, на 12 октомври, министърът на отбраната участва в инициираната от САЩ среща на Контактната група за Украйна (UDCG), чиято основна цел е изграждане на по-системен подход в координиране на предоставяната помощ на Украйна.

 В рамките на форума министър Стоянов се включи в деветата неформална среща на страните, участващи в инициативата "Концепция за рамкова държава“, ръководена от Германия. Беше одобрен шести доклад за напредъка по реализирането на Концепцията.

 Министърът на отбраната участва и в Церемония по подписване на Писмо за намерение за включване в инициатива на Федерална Република Германия за развитие на отбранителни способности "Щит на европейското небе“ (European Sky Shield Initiative (ESSI).

 Утре Димитър Стоянов ще участва в среща на министрите на отбраната във формат "Букурещ -9“ (Б-9), на която е поканен и секретарят по отбрана на САЩ.