"Просто да има кабинет, за да съществува този парламент, който върши основно глупости – това не ми се вижда много рационално", коментира Владислав Панев от ДБ в ефира на NOVA. "КПД на този парламент е негативно", каза той.

Панев смята, че резултата от втория мандат до голяма степен е бил предрешен:

"На преговорите идваха 4 парламентарни партии, които нямат 120 депутата. Без ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" очевидно математиката не излиза. Ясно, че много трудно можеше да се състави правителство с втория мандат", допълни той.

"ДБ иска редовен кабинет, затова се отнасяме отговорно към ситуацията. Ходихме на разговори и с ГЕРБ, и с ПП, чиято декларация подкрепихме. Решение на президента е на кого ще даде третия мандат. От гледна точка на получателя на този мандат, това е неблагодарна работа, тъй като очевидно е много трудно да се състави правителство и то такова, което да извърши нужните реформи в България", каза още Панев.

Депутатът отново подчерта, че президентът трябва да избере кой ще получи третия мандат. Ако го връчи на ДБ, Панев каза, че е най-важно да се предложи правителство, което има шанс да мине и има да извърши конкретни реформи.

"Третият мандат е обща работа. Ние ще сме склонни да предложим премиер, който да е в състояние да събере нужната подкрепа за реформаторски кабинет. Склонни сме да предложим на експертна фигура", каза Панев, като смята фигурата на Николай Денков за по-близка до тях, отколкото тази на Николай Габровски.

Според Панев, ако мандатът отиде при БСП, за ДБ ще бъде много трудно да проведе разговори: "Първо заради Украйна, второ заради сериозния популизъм, който идва от тях", обясни той.

"Според мен има шанс за третия мандат, колкото и малък да е той", завърши оптимистично депутатът.