Войната в прокуратурата увеличава шансовете за съставяне на правителство с втория мандат коментира в "Денят започва с Георги Любенов" съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев. Според него поведението на главния прокурор Иван Гешев е направило подкрепата на ГЕРБ-СДС за мандат на ПП-ДБ много по-логична.

Промени в проектокабинета на ПП-ДБ със сигурност ще има, потвърди Владислав Панев пред БНТ. От думите му стана ясно, че акад. Николай Денков ще остане номинацията за премиер, но ще бъдат сменени някои кандидат-министри като тенденцията е да се привличат повече експерти.

При всички случаи, обаче, от ПП-ДБ не биха приели фигури от ГЕРБ да са част в правителство с втория мандат, уточни Панев. Според него първият мандат има нулев шанс да излъчи правителство, докато при втория вероятността е около 50%.

"Войната между Гешев и Борисов много прилича на тази на Пеевски срещу Цветан Василев. Историята много си прилича и това е черен лебед - събитие, неочаквано за всички, което обаче може да доведе до много промени не само в Конституцията, но и в обществения живот, може да доведе и до съставянето на правителство с втория мандат.

Има логика ГЕРБ да ни подкрепят, защото обстоятелствата са коренно променени. Това, което беше преди 10 дни, вече не е същото. Затова има нужда от правителство с втория мандат и е логично ГЕРБ да ни подкрепи за втория мандат. Защото имаме вече много по-големи цели от просто отстраняване на Иван Гешев, да кажем. Имаме нужда от цялостна реформа на обществения живот.

Борисов може да влезе в затвора, да кажем, защото знаете, че като няма парламент, няма и имунитет - така че дилемата е много сериозна. Специалитет на Гешев беше да събира папки с дела в чекмеджета, така че да може да рекетира политици и те да му слугуват. Вижда се, че това вече не работи в такава степен.

Вероятно Гешев има по няколко папки за Бойко Борисов, той и допреди няколко месеца каза, че до седмици делото за пачките ще види бял свят. За къщата в Барселона може би е същият случай. Това са публично известни дела, за които няма обяснения.

Не знам дали Борисов действа наивно като се обяви срещу Гешев или няма козове в ръкава. Тази война е интересна и тя може да бъде за доброто на България. Защото знаете, че от случайни събития нещата могат да тръгнат в едната посока, могат да тръгнат и в другата посока. Нашата работа е да се тръгне към просперитет на България и това не са просто празни приказки. Това наистина е време разделно в момента в българската политика и в българския обществен живот", заяви Панев.

Според Владислав Панев 49-ият парламент разполага с конституционно мнозинство. Доказателство за това е приемането на промените в НПК за механизма за разследване на главния прокурор, които бяха одобрени на първо четене в петък с над 190 гласа.