"С актуализацията на Закона за бюджета за тази година Министерският съвет и министърът на финансите трябваше да покажат, както изисква Законът за публичните финанси, какво се предлага в актуализацията за 2022 г. и какво носи то като последици в следващите две-три години".  Това коментира Владислав Горанов от ГЕРБ, бивш министър на финансите, в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Финансистът коментира, че догодина дефицитът ще достигне 7 на сто от БВП и винаги, когато държавната сметка е на дефицит, се налага теглене на нов външен дълг, а също и че когато свърши ликвидността, политиката не помага.

"В момента, в който с лека ръка решиш, че можеш да удвоиш за две-три години пенсиите и да увеличиш възнагражденията в бюджетната сфера със сериозни размери, и в същото време да предлагаш компенсации за бизнеса, няма сметка в света, която да може да издържи. Всъщност, това което представи финансовото министерство, е това, което ни очаква следващата година. Ще минат години, докато успеем да се вместим в разумна фискална рамка. Със сигурност не е добра идея да се вдигат данъците и никой не го предлага."