Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха официално писмо до медиите. Те изразяват "своето учудване от поредния опит за грубо изкривяване на данните за ползите от намалената ставка ДДС за сектор ресторантьорство."

Ето какво още заявиха ресторантьорите: 

В откровено организирана от НАП атака с изопачени данни се твърди, че при 4.6 млрд. лв. оборот през 2022 г. са внесени едва 7 млн. лв. ДДС.

Данъчното законодателство обаче е обвързано и ефектът от намаленото на 9% ДДС води до общо увеличение от преки данъци в размер на 132 млн. лв. за 2022 г. в сравнение с 2019 г. Това става ясно от елементарна коректна справка дори от изопачено представените от НАП данни.

А изопачението идва от факта, че в представените от приходна агенция данни в зависимост от изгодата им в различни части на таблиците им са събирани дейности с различна ставка на ДДС. От справката за 2022 г. липсват приходите от около 7700 луксозни обекта в хотелите, които обаче са отчетени за 2019 г. За 2022 г. не са включени малките заведения, които не са регистрирани по ДДС заради по-ниски обороти, но съставляват огромна част от бранша.

БАЗ и СЗБ разполагат с точен анализ на ползите от намалената ставка, който ще бъде представен пред Парламентарната комисия по бюджет и финанси както и на парламентарно представените партии. Материята наистина е сложна и ние вярваме, че в Парламента ще се срещнем в професионалисти, които разбират от нея и няма да се мъчат да я изопачат в полза на неясна изгода – да ощетят бюджета, за да навредят по някаква причина на сектор ресторантьорство.

Предварителните ни разговори по темата ни карат да сме оптимисти, че това наистина е така.