Като част от коалиция "Български възход", АБВ ще предложи на коалиционния съвет да бъдат предприети мерки свръхпечалбата на частните енергодружества със закон да бъде взета в полза на държавата и преразпределена върху най-уязвените групи българската индустрия и българските потребители, заявява Владимир Маринов - зам.-председател на партията,  от съобщават от пресцентъра на АБВ. 

Той обясни, че в момента печалбите от държавните дружества по закон отиват  за компенсации на бита и бизнеса. Това води до невъзможност на държавните дружества за развитие на енергийните мощности. Бюджетът за 2023 година трябва също да гарантира овладяване на инфлацията, при това, в краткосрочна перспектива, категоричен е Маринов.

"Огромно притеснение буди фактът, че по нито една от Оперативните програми за новия програмен период България все още не е договорила никаква рамка в десетте направления", посочи Маринов и поясни, че става въпрос за около 11 млрд. европейско финансиране и малко повече от 2 млрд. национално съфинансиране.

На прага на третата година от новия програмен период на практика няма резултат от работа, която да гарантира усвояването на тези средства, става ясно от думите му.

Акцент в предложенията на АБВ ще бъде и Планът за възстановяване и устойчивост и ангажиментите на България към него. Маринов подчерта, че не всички от поетите ангажименти по 22-та закона, които трябва да бъдат променени, отговарят на националния ни интерес.

Той даде за пример обещанието за закриване на въглищните централи на два етапа.Това ще доведе до много работещи в сектора на улицата без план. Въглищните централи в България са базова мощност и на практика няма с какво да бъдат заменени. Маринов изрази опасения, че държавата ни може да претърпи по Плана за развитие по-тежки загуби, отколкото печалби.

Сектор земеделие също трябва незабавно да влезе във фокуса на работата на новите народни представители.  Ако рамката не бъде приета, България подлага целия сектор на огромен риск, се казва още в прессъобщението.