Ролята на радиста е да предава съобщения между хора в различни краища на света, които имат нужда от радиовръзка. За да станеш радист, трябва да си запален по техниката. Това каза радистът Владимир Коруков в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

Радистът осъществява връзка обикновено чрез морзовата азбука или чрез телефония на международните езици, обикновено английския. "Най-трудна става връзката на телефония, защото разстоянията са големи, има атмосферни смущения, които също пречат, има смущения от други станции, които и излъчват, и заглушават. Телеграфният радист пък трябва да е музикален. Радистът не помни точки и тирета, а помни мелодията на буквата и за това трябва да има музикална памет“, поясни Коруков.

Информацията, която радистите са можели да разменят помежду си, е била разписана в Правилника на радиолюбителската дейност, подчерта Коруков. Обикновено тя е била свързана с иновации в областта на електрониката и разпространението на радиовълните. "Ако щете и с географията на света – експедиции от радиолюбители излъчваха радиовръзка от необитаеми места и острови, а за останалите радиолюбители това представляваше голям интерес, да се свържат именно с това място. С часове се чакаше да се изредят всички радиолюбители, за да осъществи връзка“, разказа Коруков.

Оказването на помощ при бедствия и аварии винаги е бил приоритет, подчерта радистът.