Безплатни еднократни тестове за алкохол ще са налични в някои от бензиностанциите от четвъртък, в навечерието на Великден, предаде NOVA. Успоредно с това започват масови проверки на КАТ преди голямото пътуване за празниците.

Как изглеждат безплатните еднократни проби за алкохол? Те са придружени с ясни указания за действие. След като отворим опаковката, притискаме краищата на тръбичката и издишваме силно през нея. От 2 до 4 минути отнема получаването на резултата. Кристалите в средата ще се оцветят. Ако цветът е сив, означава, че не сме употребили алкохол. Ако е бледо или по-тъмно розов, означава, че водачът е с между 0,2 и 0,5 промила в кръвта. Най-високата скала е 0,8 промила. Ако сме достигнали тази граница, цветът на кристалите ще бъде тъмночервен.

Надеждни ли са еднократните проби за алкохол на доктора по биология Юлиян Караджов? "Бих искал да видя документация за това устройство. Кой го произвежда, какви гаранции залага. За съжаление тук пише просто кой е вносител, като не е точно и ясно кой го е произвеждал“, коментира той. Заключението му е, че пробата е надежда, но не и ако се търси максимална прецизност в резултата.

Според Юлиян Караджов отклонения при подобни тестове не са изключени. От Българската петролна и газова асоциация обясниха, че тестовете ще служат само за ориентир на водача дали е разумно да кара. "Еднократните тестери са за сравнително широка употреба и не носят никаква отговорност след себе си дали той е употребил, или не. При последващо спиране от органите на реда - каквото покажат уредите, се предприемат съответните действия“, заяви Живодар Терзиев.

На някои бензиностанциите ще бъдат монтирани и стационарни апарати за тестване за алкохол.