Колкото повече се развиват приложенията на изкуствен интелект – толкова повече растат и възможностите за злоупотреба, каза председателят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов на първата си академична лекция, след като получи почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Отличието му беше връчено на официална церемония от ректора проф. Миглена Темелкова. Званието се присъжда на Петър Витанов за приноса за развитието на образователната и научната дейност, за съдействието му за важни международни партньорства, отчитат от академичното ръководство.

В лекцията си Витанов подчерта: "Ползите и предимствата, които технологиите предоставят в областта на комуникациите, образованието, медицината, научната дейност, транспорта, производството, са неоспорими. Никой не може да отрече, че автоматизацията на процесите, бързата скорост, свързаността, и безкрайните технологични възможности ни позволяват да живеем по-лесно, по-интелигентно и да концентрираме усилията си върху важните си задачи“.

Той описа и мерките, които в Европейския парламент набелязват, така че човекът да не бъде заменен напълно от машините и да не пострадат гражданските ни права.

"Онлайн престъпленията, злоупотребата с лични данни, дезинформацията, пропагандата и влиянието върху общественото мнение са другата страна на монетата“, добави Петър Витанов. Като евродепутат, който се занимава с темата за изкуствения интелект, той изрази надежда, че европейските законодатели ще съумеят да оформят регламентите така, че да работят в интерес на хората и техните права, а не на машините и корпоративните печалби.

На церемонията по връчването на "Доктор хонорис кауза“ присъстваха народни представители, министърът на правосъдието Крум Зарков, областни управители, представители на местната власт, на академичните среди и др.

Цоня Събчева